2021-12-09 09:05:04 | User Error: 2021-12-09 09:05:04 | MySQL Error (1054): Unknown column 'translation.' in 'field list' in /home/borsodbtherm/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 155
2021-12-09 09:05:04 | Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/borsodbtherm/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 237
Hagyományos szilárdtüzelésű kazánok telepítése

Cégünk sok éves tapasztalattal és számtalan referencia munkával a háta mögött vállalja a hagyományos kazánok telepítéséhez szükséges tervek elkészítését, komplett kazánházi rendszerek kiépítését, már megépültek felülvizsgálatát.
Mi az Ön elképzelését, beüzemelve, kipróbálva, a kezelő kioktatásával valósítjuk meg ! Nincs szükségünk külön elektromos szakemberre, mi a vezérlést előre kidolgozva, a helyi igényeknek megfelelően, saját szakemberrel készíttetjük el.


Ha Ön hagyományos kazán vásárlást tervez, akkor érdemes elolvasni az alábbi néhány gondolatot.

Ezek csak saját tapasztalatok és nem szükséges őket megfogadni, de érdemes megjegyeznünk, hogy a cégünk munkáinak a 65%-a az, hogy mások után járunk javítani, így úgy gondoljuk, van némi tapasztalatunk e téren.
A hibák oka nagyon egyszerű, a szilárd tüzelési rendszerek az épületgépészet olyan szegmense, amely most van újból elterjedőbe, felvetődhet a gondolat hogy ez nem igaz állítás, de a régi, egyszerű, de energiapazarló berendezéseket és rendszereket felejtsük el, azok már a múlté, ilyeneket már senki sem szeretne. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy valamikor is visszajöhetnek még a 80-as évek tüzelőanyag túlkínálata, amikor nem számított sem a környezetvédelem, sem az épületek fűtési költsége.

Cégünk fő profilja a szilárd tüzelésű kazán rendszerek készítése, legyen az faelgázosító kazán, vegyes tüzelésű kazán, apríték tüzelésű kazán.

Tudomásul kell venni, hogy az új technológia, új rendszerek kidolgozását tették szükségessé, de ezeket már tőlünk okosabb emberek kitalálták, nekünk csak az ő munkájukat felhasználva, az adott rendszerbe integrálva kell felhasználnunk azt.

Jelen pillanatban Magyarországon és a környező országokban is a legkedvezőbb fűtési mód a szilárd tüzelés, az ő összes előnyeivel és hátrányanyaival együtt, merthogy van azért neki mindkettőből.

A jól elkészített rendszerek sajnos a technika jól működéséhez elengedhetetlen berendezések és szerelvények miatt nem olcsó, cserébe viszont 3-8 éven belül megtérül a befektetésünk.
A néhány éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a hagyományos tüzelésű kazánt NEM JAVASOLT fűtési puffertároló nélkül telepíteni. Ha nincs rá módunk (helyhiány, vagy nem bonyolítanánk a rendszert) akkor tudnunk kell, hogy a kazánunk élettartama puffertároló nélkül lecsökken és kb. 30%- kal többet fog fogyasztani a készülékünk. (nem érdemes foglalkozni ilyen rendszer megvásárlásával, akinek az életritmusa nem engedi azt meg, hogy napi 1-4 alkalommal (külső hőmérséklettől függően) tüzelőanyaggal töltse meg a kazánt, vagy nem tud legalább egy évre előre gondoskodni a száraz tüzelőanyagról, neki nem való ilyen rendszer)

Mindég mosolyogva hallgatjuk azon kazángyártók előadásait, akik azt kommunikálják, hogy az ő kazánjukhoz nem szükséges puffertárolót beépíteni, mert a készülék modulálható és legyőzi a fizikai törvényszerűségeket.
A tapasztalatok nem azt mutatják, hogy jól működik a dolog, gondoljuk csak bele, a szilárd tüzelésű kazán teljesítményét csak az égéshez szükséges oxigén mennyiségével tudjuk befolyásolni, ez tény. Az is tény, hogy ha nem adok megfelelő mennyiségű oxigént az égéshez, akkor az égés nem lesz tökéletes, nő az üzemanyag fogyasztásunk, a készülék égésterében lecsapódik a korom és ha nem csont száraz a tüzelőanyagunk, akkor a kátrány és káros savak is megjelennek. A kátrány pedig szigetel, így csökkent a hőcserélő teljesítménye, a káros savak pedig rongálják a kazánlemezből készült hőcserélőt és rövidítik a kazán élettartamát.
A fenti gondolatokat összegezve, lefojthatjuk a kazánunk teljesítményét, és elhagyhatjuk a puffertárolót, de az ilyen üzem visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a készülékben és lerövidíti a kazán élettartamát.(ezért sok kazángyártó ilyen esetben 1 évre rövidíti a kazán garanciaidejét!)
Sok, több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező, komoly! kazán gyártó cég nem talált erre a problémára megoldást, ezt ne felejtsük el.
Nagyon fontos megemlíteni még a tüzelőanyag nedvességtartalmát, a legtöbb hibát itt lehet még elkövetni! Ez igaz a tervezés stádiumára és az üzemeltetésre is.
Sokan úgy méretezik a szilárd tüzelésű kazánt, mint a gázkazánt, mert nem gondolnak arra, hogy az előbbi esetben a készülék teljesítménye bizony a bele pakolt tüzelőanyag fűtőértékétől függ, a fűtőérték fa esetén viszont összhangban van annak nedvességtartalmától.
Így fordul elő, hogy a 24KW-os gázkazán be tudja fűteni az épületet, de egy 25KW-os szilád tüzelésű kazán, nyers fával viszont nem. (ennek oka, hogy a fa égésekor ki kell gőzölögtetni annak nedvességtartalmát, amely energiaelvonással jár, ez akár 50% fűtőérték csökkenéssel is járhat)

Sajnos ki kell jelenteni, hogy az esetek 98%-ban nem a kazánunk a hibás, az önmagában jól működne, ha azt hozzáértő szakember, szakszerűen, a szükséges technológiát felhasználva építi be.

Néhány fontos eleme egy jól működő hagyományos kazán rendszernek, amelyek nélkül ne is várjanak megbízható és takarékos működést:

 

 • Fűtési puffertároló, amely méretét a kazán teljesítménye határozza meg (min. 1KW / 30 liter)
   
 • Legyen száraz fánk, (ez minden szilárd tüzelésű kazánnak fontos, legyen az normál kazán, kandalló, stb.) amely nedvességtartalma 12-22 % között van
   
 • Gondoskodnunk kell a minimális visszatérő víz hőmérsékletéről, amely általában minimum 60°C,(minden kazán gyártója megadja ezt a fontos adatot) ezt egy speciális berendezés beépítéssel tudjuk megoldani, amelyből van néhány márka a magyar piacon (Laddomat 21-60, Termovar LK810 stb.)
   
 • Legyenek a rendszerbe jó helyen beépített biztonsági szerelvények, (biztonsági lefúvató szelep) tágulási tartály, hőmérő stb.
   
 • Kötelező beépíteni a készülékekbe az áramszünet bekövetkezése esetén segédenergia nélkül működésbe lépő termikus hűtőszelep, amelyből van néhány márka a magyar piacon (Danfoss BVTS 1,3; Watts STS20 stb.)
   
 • Fontos beépíteni a puffertároló kapacitását megnövelő keverő szelepet, amellyel a tartályból az épületbe szivattyúzott víz hőmérsékletét korlátozza le, mert nincs szükségünk a 80°C-os előremenő vízhőmérsékletre, van néhány márka a magyar piacon (Esbe VTA 522, Honeywell V135 + T100R, stb.)
   
 • Szobatermosztát, amely a puffertároló kihordási oldalánál felszerelt szivattyút vezérli (amennyiben van puffertárolónk)


Ezek a berendezések mindenféleképpen szükségesek egy jól működő, gazdaságos rendszerhez, ha az Önök fűtés szerelője azt állítja hogy a fenti dolgok fölöslegesek, akkor javaslom, nézzenek utána maguk a megfelelő szakirodalomban, mert elképzelhető hogy nem a megfelelő szakembert találták meg a munka kivitelezésére.

Amennyiben kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mindenben állunk rendelkezésükre.

Cégünk az alábbi településeken és vonzáskörzetükben vállalják Szilárdtüzelésű kazánok telepítését, szervizelését és felülvizsgálatát: Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Ózd, Edelény, Szendrő, Rudabánya, Aggtelek, Varbó, Berente, Vadna, Múcsony, Szuhakálló, Izsófalva, Ormosbánya, Kurityán, Felsőnyárád, Felsőkelecsény, Zubogy, Ragály, Trízs, Aggtelek, Bánhorváti, Nagybarca, Jósvafő, Szalonna, Perkupa, Szögliget, Bódvaszilas, Szuhogy,

<< Vissza a főoldalra