2021-12-09 08:51:28 | User Error: 2021-12-09 08:51:28 | MySQL Error (1054): Unknown column 'translation.' in 'field list' in /home/borsodbtherm/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 155
2021-12-09 08:51:28 | Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/borsodbtherm/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 237
Biomassza kazánok telepítése

Cégünk sok éves tapasztalattal és számtalan referencia munkával a háta mögött vállalja apríték tüzelésű kazánok telepítéséhez szükséges tervek elkészítését, komplett kazánházi rendszerek kiépítését, már megépültek felülvizsgálatát.
Mi az Ön elképzelését, beüzemelve, kipróbálva, a kezelő kioktatásával valósítjuk meg ! Nincs szükségünk külön elektromos szakemberre, mi a vezérlést előre kidolgozva, a helyi igényeknek megfelelően, saját szakemberrel készíttetjük el.


Ha Ön apríték tüzelésű kazán vásárlást tervez, akkor érdemes elolvasni az alábbi néhány gondolatot.

Ezek csak saját tapasztalatok és nem szükséges őket megfogadni, de érdemes megjegyeznünk, hogy a cégünk munkáinak a 65%-a az, hogy mások után járunk javítani, így úgy gondoljuk, van némi tapasztalatunk e téren.
A hibák oka nagyon egyszerű, a szilárd tüzelési aprítékos rendszerek az épületgépészet olyan szegmense, amely most van elterjedőbe, nem sok cég van aki megfelelő
tapasztalattal és működő referenciákkal bír ezen a téren.

Cégünk fő profilja a szilárd tüzelésű kazán rendszerek készítése, legyen az faelgázosító kazán, vegyes tüzelésű kazán, apríték tüzelésű kazán.

Tudomásul kell venni, hogy az új technológia, új rendszerek kidolgozását tették szükségessé, de ezeket már tőlünk okosabb emberek kitalálták, nekünk csak az ő munkájukat felhasználva, az adott rendszerbe integrálva kell felhasználnunk azt.

Jelen pillanatban Magyarországon és a környező országokban is a legkedvezőbb fűtési mód a szilárd tüzelés, az ő összes előnyeivel és hátrányanyaival együtt, merthogy van azért neki mindkettőből. Tapasztalataink szerint 30KW kazánteljesítmény alatt nincs értelme apríték tüzelésű kazánban gondolkodnunk.

A jól elkészített rendszerek sajnos a technika jól működéséhez elengedhetetlen berendezések és szerelvények miatt nem olcsó, cserébe viszont 3-8 éven belül megtérül a befektetésünk.
A néhány éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy az apríték tüzelésű kazánok esetén nem feltétlenül szükséges a fűtési puffertároló beépítése, bár nem hátrány a megléte, illetve azért vannak olyan kompaktabb rendszerek, ahová szükséges. Ezt igazán az adott rendszer igénye határozza meg.

Nagyon fontos megemlíteni még a tüzelőanyag nedvességtartalmát, a legtöbb hibát itt lehet még elkövetni! Ez igaz a tervezés stádiumára és az üzemeltetésre is.
Sokan úgy méretezik az apríték tüzelésű kazán, mint a gázkazánt, mert nem gondolnak arra, hogy az előbbi esetben a készülék teljesítménye bizony a bele pakolt tüzelőanyag fűtőértékétől függ, a fűtőérték fa esetén viszont összhangban van annak nedvességtartalmától.
Így fordul elő, hogy az 25KW-os gázkazán be tudja fűteni az épületet, de egy 25KW-os apríték tüzelésű kazán, nyers fával viszont nem. (ennek oka, hogy a fa égésekor ki kell gőzölögtetni annak nedvességtartalmát, amely energiaelvonással jár, ez akár 50% fűtőérték csökkenéssel is járhat)

Sajnos ki kell jelenteni, hogy az esetek 98%-ban nem a kazánunk a hibás, az önmagában jól működne, ha azt hozzáértő szakember, szakszerűen, a szükséges technológiát felhasználva építi be.

Néhány fontos eleme egy jól működő apríték tüzelésű kazán rendszernek, amelyek nélkül ne is várjanak megbízható és takarékos működést:

 

 • Fűtési puffertároló, amely méretét a kazán teljesítménye határozza meg (min. 1KW / 40 liter)
   
 • Legyen száraz aprítékunk, (a kisebb teljesítményű 35 KW alatti készülékre fokozottan igaz, mert kialszik az égőcsészében a tűz) amely nedvességtartalma 12-22 % között van
   
 • Gondoskodnunk kell a minimális visszatérő víz hőmérsékletéről, amely általában minimum 60°C,(minden kazán gyártója megadja ezt a fontos adatot) ezt egy speciális berendezés beépítéssel tudjuk megoldani, amelyből van néhány márka a magyar piacon (Laddomat 21-60, Termovar LK810 stb.)
   
 • Legyenek a rendszerbe jó helyen beépített biztonsági szerelvények, (biztonsági lefúvató szelep) tágulási tartály, hőmérő stb.
   
 • Fontos beépíteni a puffertároló kapacitását megnövelő keverő szelepet, amellyel a tartályból az épületbe szivattyúzott víz hőmérsékletét korlátozza le, mert nincs szükségünk a 80°C-os előremenő vízhőmérsékletre, van néhány márka a magyar piacon (Esbe VTA 522, Honeywell V135 + T100R, stb.)
   
 • Szobatermosztát, amely a puffertároló kihordási oldalánál felszerelt szivattyút vezérli


Ezek a berendezések mindenféleképpen szükségesek egy jól működő, gazdaságos rendszerhez, ha az Önök fűtés szerelője azt állítja hogy a fenti dolgok fölöslegesek, akkor javaslom, nézzenek utána maguk a megfelelő szakirodalomban, mert elképzelhető hogy nem a megfelelő szakembert találták meg a munka kivitelezésére.
 

Amennyiben kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mindenben állunk rendelkezésükre.

Cégünk az alábbi településeken és vonzáskörzetükben vállalják Biomassza kazánok telepítését, szervizelését és felülvizsgálatát: Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Ózd, Edelény, Szendrő, Rudabánya, Aggtelek, Varbó, Berente, Vadna, Múcsony, Szuhakálló, Izsófalva, Ormosbánya, Kurityán, Felsőnyárád, Felsőkelecsény, Zubogy, Ragály, Trízs, Aggtelek, Bánhorváti, Nagybarca, Jósvafő, Szalonna, Perkupa, Szögliget, Bódvaszilas, Szuhogy,
 

<< Vissza a főoldalra